הורים רבים פונים אלינו ושואלים מה עם המקלחות?
הם מותשים מריבים בלתי פוסקים, התנגדות ללכת למקלחת ובחלק מהמקרים צרחות תוך כדי חפיפה השיעור ובסוף לקינוח גם לא רוצים לצאת.
אז ריכזנו עבורכם מספר נקודות חשובות שצריך לדעת כדי לנצח במלחמת המקלחות!
למה חשוב בכלל להתקלח?
מקלחת יומיומית מסייעת להרחיק מגופינו גורמי מחלות, חיידקים ופטריות מזיקות ושומרת עלינו בריאים יותר. סבון עוזר לסלק ממעורינו לא רק חיידקים אלא גם לכלוך, זיעה, עור מת ואבק, מותיר את גופינו נקי ורענן והרבה יותר נעים לאנשים שסביבנו.
מקלחת היא גם זמן חשוב עבורינו ללמד את ילדינו להיות עצמאיים יותר- להסתבן לבד, לחפוף, לצחצח שיניים, במטרה להכין אותם כמה שיותר לדאוג לעצמם ולגופם ככל שהם מתבגרים. הרי אנחנו לא תמיד נהיה שם. בשלב מסוים ילדכם יסלקו אתכם מהמקלחת וירצו לעשות הכל לבד, אז כדאי שהם יהיו כמה שיותר מוכנים לכך.
חלק מהילדים מתנגדים למקלחת, מדוע?
אומנם אמבטיה יכולה להיות זמן כיפי להרבה ילדים אבל לחלק מהילדים זה עלול להיות שדה קרב של ממש. ילדים שחוו חוויות לא נעימות באמבטיה עבר- מים חמים מידיי או כניסה של סבון או שמפו לעיניים. ילדים שיש להם קושי עם המגע של ספוג הרחצה על גופם או שזרם המים חזק ומכאיב להם וזה מעורר בהם התנגדות רבה. ולכן לעיתים נושא המקלחת הופך למלחמה של ממש.
אז אם הילד שלכם מסרב ללכת להתקלח וכל ערב מתווכח ולא רוצה להיכנס לאמבטיה –
קבלו מאתנו 6 טיפים להתמודדות, כדי להפוך את הערב שלכם בכלל וזמן המקלחת בפרט לכיפי, מהנה ורגוע.
רוטינת ערב קבועה- רוטינות הן שרשראות של פעולות שאנחנו מבצעים במהלך היום. בדרך כלל הרוטינות העיקריות הן רוטינת בוקר- השקמה, צחצוח שיניים, התארגנות לגן או בי"ס, ארוחת בוקר ויציאה מהבית. ורוטינת ערב שלרוב מורכבת מארוחת ערב, מקלחת, סיפור, נשיקה וכיבוי אורות (או כל סדר אחר שעליו החלטתם בבית). רוטינת ערב קבועה מאפשרת לכם ליצור לילדכם סדר וארגון מחשבתי וגם מכוונת אותם לעצמאות. אם ילדכם ידע שתמיד בשעה 19:00 (השעה היא רק דוגמא, מה שחשוב זה הסדר) אוכלים ארוחת ערב ומיד עם סיום הארוחה הולכים להתקלח- כמות הוויכוחים וההתנגדויות מסביב למקלחת, תרד. אז תקבעו לכם רוטינת ערב שמקובלת עליכם, שתהיה קבועה ואחידה מידי יום כדי להפחית את כמות ההתנגדויות מצד ילדכם.
משחק משותף- כמבוגרים אנחנו רגילים להתקלח בשביל מטרה- להיות נקיים. ילדים לא תמיד מבינים את המטרה הזאת ועבורם זאת יכולה להיות מטלה לא מובנת. לכן אנחנו יכולים להפוך את הפעולה הזאת להיות מהנה עבורם באמצעות משחק. אפשר לעשות הרבה דברים ביחד עם ילדינו במקלחת- לשחק ביחד בבועות סבון, לשיר שירים שקשורים לנושא כמו "הסבון בכה מאוד", או לשחק במשחקים שקשורים למים כדוגמת- "ישב באמבטיה עמוס". ישנם ספרי אמבטיה מיוחדים שאפשר לקרוא יחד איתם ולהפוך את הזמן הזה גם לזמן משמעותי עבורנו. נוסף על כך ניתן להשתמש בדלי קטן, בלוני מים, רובי מים, ברווזי גומי או כל משחק אמבטיה אחר. באופן זה אנחנו יכולים לתפוס שתי ציפורים במכה אחת- גם לגרום להם להתלהב ולחכות לזמן המקלחת וגם לבלות איתם זמן משותף משמעותי וכיפי. תנסו את זה- תופתעו לגלות שהילדים ירוצו כל ערב למקלחת אפילו בלי שביקשתם!
תנו להם לקחת חלק- ילדים אוהבים מאוד להיות חלק מהתהליך, זה נותן להם תחושה של שליטה וככה אתם מכינים אותם לבצע את הפעולה באופן עצמאי. תאפשרו להם לבחור את הספוג, את הסבון או השמפו שהם רוצים להשתמש בו. תתנו להם לפתוח או לכבות את המים. אפשרו להם לכוון את זרם המים, להחזיק את הדוש או להוציא את הפקק מהאמבטיה. ברגע שהם ירגשו שהם חלק מהתהליך הסיכוי שלהם לשתף פעולה יעלה וכמות ההתנהגויות תרד.
שבחים- ילדים גדולים יותר שכבר לא זקוקים לעזרתכם במקלחת והמשחק המשותף כבר לא רלוונטי מבחינתם, קשה יותר להתמודד עם הסירוב. לכן מה שאתם יכולים לעשות זה לשבח ולחזק אותם אחרי שהם מתקלחים. כמובן שזה רלוונטי גם לגביי הילדים הקטנים שלכם, מילה טובה חשובה לכל הילדים, לשמוע מחמאות מכם יעשה להם את היום. השתמשו במחמאות או מילים טובות שקשורות למקלחת- "ואו אתה מריח כל-כך טוב, איזה כיף להיות בקרבתך", "איזה יופי אתה נראה כל-כך נקי ורענן אחרי המקלחת" וכו'.באופן כזה אתם בעצם משבחים אותם על כך שהם התקלחו וגם מציינים בפניהם את יתרונות המקלחת- ניקיון, ריח טוב, נעימות הקרבה אליהם כשהם מריחים טוב וכו'.
טבלת הצלחות- במידה והילד שלכם עדיין מסרב להתקלח אפשר להיעזר בטבלת הצלחה פשוטה. הטורים יסמנו את ימי השבוע והשורה תהיה מיועד לסימון אם הילד התקלח או לא. אפשר להשתמש בטוש מחיק או מדבקות או כל דבר אחר שהילד אוהב כדי לעודד מקלחת. תסבירו לילד שכל יום אחרי שהוא מקלח אתם תסמנו את זה בטבלה ואחרי X פעמים שהוא מתקלח ברצף הוא יזכה לקבל פרס מיוחד. עליכם להחליט מראש אחרי כמה פעמים הילד זכאי לקבל את הפרס- כאשר עם ילדים סרבנים במיוחד רצוי להתחיל מפעם אחת ובהדרגה לעלות. הפרס שאותו אתם מעניקים צריך להיות משמעותי לילד- משהו שהוא מאוד רוצה לקבל! ויכול להיות שתצטרכו להחליף פרסים כדי שהילד לא ישתעמם מהפרס. פרסים לדוגמא יכולים להיות- מסיבת מלך האמבטיה (אפשר לעשות בזמן האמבטיה או בזמן ארוחת ערב משותפת) ,לעשות לילד אווירון בכל הבית, יום למחרת פעילות משותפת כייפית כמו ים או פארק מיוחד או מלחמת מים, להכין מאכל שהילדים אוהבים ביחד, לבחור צעצוע בחנות צעצועים, לקנות משחק לפלייסטשן, דמי כיס, פיצה לארוחת ערב, בגדים חדשים ועוד. העיקר שזה יהיה משהו שהילד שלכם מאוד רוצה ולא יכול לקבל בשום דרך אחרת!
טיפ חשוב-וויסות חושי ומקלחת
ישנם ילדים שההתנגדות וההימנעות שלהם ממקלחת נובעת מקושי בוויסות החושי- כלומר יש להם קושי אמיתי סביב נושא המקלחת שקשור באחד החושים לפחות. זה יכול להיות בגלל הטמפרטורה של המים, הריח של הסבון, המגע של המים על העור שלהם. אם אתם חושדים שזאת הבעיה חשוב לנסות לשאול את ילדכם מה מפריע להם. ולהציע את האפשרויות שהזכרנו- האם יש מגע לא נעים, האם הם רוצים שהמים יהיו קרים יותר? או חמים יותר? האם הספוג לא נעים להם? האם הריח של הסבון או השמפו מפריע להם? לפעמים הם לא תמיד ידעו להגיד אז אתם צריכים לנסות כל מיני ווריאציות- לשנות את הזרם ולשאול אותם מה נעים יותר? לשנות את הטמפרטורה ולבדוק מה הם מעדיפים. לקנות כמה ספוגים (או לקחת אותם איתכם לחנות) לתת להם לבחור. לנסות אולי סבונים טבעייים או סבונים ללא ריח או גם כאן לקחת אותם איתכם לחנות ולתת להם לבחור, במטרה לרכוש מוצרים שיהיו נעימים עבורם וכמו כן ליצור סביבת מקלחת נעימה שתפחית כמה שיותר את התחושות הלא נעימות).